Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
TopSpin 2K25
WWE 2K24
Review:

World of Warcraft: Legion


Door Stefan van B op 20-09-2016 om 15:39
Bron: Gamed

Op 1 september 2016 kwam Blizzard Entertainment met een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft, namelijk World of Warcraft: Legion. Deze langverwachte uitbreiding komt met de nodige veranderingen; en dat is maar goed ook, want het spel begon sinds een tijd langzaam dood te bloeden.

Deze review is geschreven door gastschrijver Stefan Teunissen. Een sympathieke student die al vele jaren doorbrengt in Blizzard's virtuele wereld en eerder al World of Warcraft: Warlords of Draenor van een cijfer voorzag.

Met Warlords of Draenor, de uitbreiding vóór Legion, was iedereen al een tijd klaar. De laatste grote update binnen Warlords dateert uit juni 2015. Dit betekent voor de spelers dat er ruim een jaar geen nieuwe inhoud bij is gekomen. Voor raiders als ikzelf betekende dat twee avonden per week naar dezelfde plek, Hellfire Citadel, en geloof me, na drie maanden ben je daar al wel mee klaar. Draenor, de uitbreiding die voor vernieuwing moest zorgen met onder andere de Garrison, bleek niks anders dan een van de meest teleurstellende en fantasieloze uitbreidingen van WoW.

Genoeg gezeurd, Legion is hier! Dit is de uitbreiding die spelers weer terug gaat halen naar World of Warcraft. Weg met de Garrison, klaar met Hellfire Citadel, tijd voor een nieuw avontuur. World of Warcraft: Legion neemt haar spelers in Legion mee naar de Broken Isles. Met een nieuwe klasse: de Demon Hunter, vijf nieuwe zones, een maximaal level verhoging van 100 naar 110, twee nieuwe raiddungeons, tien 5-man dungeons inclusief een extra moeilijkheidsgraad (mythic+), world-quests, profession quests, class halls, en artifact wapens. World of Warcraft komt met zoveel nieuwe content dat verveling er de komende maanden niet in kan zitten. Als je nu denkt dat het niet beter kan: dat kan wel! Blizzard heeft zijn volgende grote update binnen Legion al aangekondigd. Patch 7.1: Return to Karazhan komt met nog een nieuwe raiddungeon, en een re-release van de oude Karazhan raid die wordt omgetoverd tot een gloed nieuwe 5-man dungeon. Ter vergelijking: met patch 6.1 kwam niet meer dan een aantal Garrison updates en een in-game selfie-camera, ja… echt.

De Broken Isles, een eilandengroep in het hart van Azeroth.
De Broken Isles, een eilandengroep in het hart van Azeroth.

In de Broken Isles vinden we een oude bekende vijand: The Burning Legion, onder leiding van Guldan, de Warlock. De Legion is op zoek naar de Pillars of Creation, aloude artifacten die gebruikt zijn door de Titans om Azeroth te maken. De Pillars of Creation lijken de enige mogelijkheid om de Legion tegen te houden en de vernietiging van Azeroth te stoppen. Logisch dan ook dat de Legion koste wat het kost deze zelf in handen wil hebben. Maar zoals de Titans de pillars gebruikten om de wereld te maken, blijkt dat ze in handen van de Legion ook gebruikt kunnen worden als een vernietigend wapen. Des te meer reden om de de artifacten eerder te vinden dan de Legion.

Dankzij de steun van de Kirin Tor, de Mages van Dalaran (bekend uit WoW: Wrath of the Lich King) kunnen we Dalaran, de zwevende stad, als basis gebruiken boven de Broken Isles. De Kirin Tor, nu onder leiding van Archmage Khadgar, verplaatst Dalaran naar zijn nieuwe locatie. Avonturiers krijgen, aangekomen in Dalaran, een persoonlijk bericht afhankelijk van de class die men speelt. Je krijgt de oproep om een aloud wapen op te speuren met de hulp van champions binnen je class. Elke class heeft de keuze uit een wapen behorende bij je specialisatie. Als Retribution Paladin bijvoorbeeld ga je opzoek naar het wapen Ashbringer, en als Enhancement Shaman duik je in de Maelstrom om Doomhammer te ontaarden.

Artifact Wapen 'Ashbringer' met verschillende vrijspeelbare opties in uiterlijk.
Artifact Wapen 'Ashbringer' met verschillende vrijspeelbare opties in uiterlijk.

Eenmaal terug van dit avontuur met je nieuwe wapen in je hand krijg je toegang tot je class hall. Deze plek is uniek per class en alleen toegankelijk voor de desbetreffende class. Hier kan je het artifact wapen upgraden en champions op missies sturen naar de Broken Isles. Dit klinkt verdacht hetzelfde als wat de Garrison in Draenor was, dat geef ik toe. Daarom was ik ook niet zo enthousiast over deze toevoeging aan Legion. Hier moet ik echter op terug komen, de class hall blijkt een leuke toevoeging door zijn uniekheid, maar vooral door de verhaallijn. Champions zijn geen naamloze volgelingen meer maar kampioenen binnen de class, NPC's die we kennen uit eerdere uitbreidingen en uit de lore die terug gaat tot Warcraft I. Daarnaast heeft Blizzard een mobiele applicatie gemaakt, Legion Companion waardoor je ook op afstand je Champions op missies kan sturen en onderzoeken kunt starten en afronden.

Met je nieuwe legendarische wapen gereed is het tijd om de Broken Isles te verkennen. De eerste horde is het bereiken van de nieuwe level cap van 110. Met Legion lanceert Blizzard een nieuwe, unieke manier van levelen. Je bent voor het eerst helemaal vrij waar je begint. Vier zones moeten je naar level 110 brengen, maar in welke volgorde maakt niet uit. Deze 'slimme' gebieden passen zich aan het level van de avonturier. Kies jij er voor om als eerste naar Azsuna te gaan dan zullen de monsters; demonen, murlocs en alle andere bekende (en onbekende) vijanden level 100 zijn, wanneer je level 101 bereikt zie je dat de monsters om je heen eveneens level 101 zijn geworden.

Het levelen zelf vond ik echt een feestje, niet dat je er echt lang van kunt genieten, een uurtje of tien en je bent er wel doorheen. Questen op de Broken Isles voelde voor mij als het kijken van een film, Blizzard is erin geslaagd om cutscenes te combineren met directe actie. In elk van de vier zones begin je aan een redelijk opzichzelfstaand verhaal die niet zozeer eindig zijn. Ze zijn eerder inleidend voor wat nog komen gaat: raids. Zo aanschouw je bijvoorbeeld het ontstaan van verschillende raidbosses uit de Emerald Nightmare, de eerste raid van Legion. Naast de quests in de vier zones krijgt elke class zijn eigen verhaallijn, dit maakt elke class uniek en interessant om een ander karakter te maken.

Aangekomen in level 110 speel je de vijfde zone vrij, Suramar. In Suramar krijg je te maken met de Nightfallen, een nieuwe factie. De Nightfallen zijn verbannen uit Saramar City waardoor ze geen beschikking hebben tot de energie die ze nodig hebben na meer dan 10.000 jaar van de Nightwell te hebben geleefd. Aan jou de taak om een goede reputatie met de Nightfallen op te bouwen, Suramar City te infiltreren en deze corrupte stad van binnenuit te verbeteren. Suramar City is een van de grootste en mooiste steden die World of Warcraft kent.


Naast Suramar speel je ook world quests vrij op level 110. World quests zijn herhaalbare quests op de Broken Isles waar je extra beloningen voor kunt krijgen. Zo kan je artifact power krijgen voor je wapens, maar ook nieuwe uitrusting voor je karakter of goud. Deze world quests heb je op een gegeven moment allemaal wel gedaan, waardoor herhaling van deze quests een must is. Hopelijk komt Blizzard in de toekomst met nieuwe world quests, een optie die makkelijk verwezenlijkt kan worden.

Naast de verhaallijn en gameplay moet ik het natuurlijk ook even hebben over de graphics, World of Warcraft gaat inmiddels al ruim 12 jaar mee. Hierdoor zijn de graphics natuurlijk niet van hetzelfde niveau als gloednieuwe games. Mocht je een game echt voor de realistische graphics willen spelen dan is WoW niet voor jou. Toch heeft Blizzard haar best gedaan om Legion visueel aantrekkelijker te maken dan ooit. Zo zijn er meer graphic options in de settings die je naar eigen wens kunt veranderen. De horizon ligt verder weg dan in vorige uitbreidingen waardoor je meer van de omgeving kunt zien. Ook zijn een aantal aanvallen en vaardigheden van bepaalde classes visueel verbeterd en is er een nieuwe camera optie waardoor je meer een first-person gevoel krijgt.

Blizzard lijkt er alles aan te doen om zowel oude als nieuwe spelers naar Legion te krijgen. Nu het aantal spelers weer is toegenomen, is de volgende uitdaging om spelers geboeid te houden. Door een ontzettend leuke manier van levelen en unieke quests per class heeft World of Warcraft: Legion een goede replay value. Door de aankondiging van nu al (grote) toekomstige content lijkt Blizzard te slagen in haar missie om spelers geboeid te houden.
Beoordeling
85
World of Warcraft: Legion belooft een van de beste uitbreidingen van World of Warcraft tot nu toe te worden.


15:43  Achter de schermen met Shiness
07:56  Pro Evolution Soccer 2017
 Reacties (2)
 Pagina: 1
Nelus op 20-09-2016 om 18:23 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Goede review! Ik moet mijzelf ervan weerhouden om het niet te gaan spelen. Ik hoor alleen maar positieve verhalen.

MaartenL (Redacteur) op 20-09-2016 om 21:06 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Na het schrappen van skilltrees, het implementeren van een type facebook-achtige stronghold game en de algemene softcore mentaliteit was het voor mij wel duidelijk vaarwel.

En niet te vergeten dat de Demon Hunter class al sinds The Burning Crusade (9 jaar geleden) aangekondigd werd.

Overigens verbeterd Blizzard niet op vlakken waar spelers verbetering willen zien dus tja...

In plaats van Heroes of the Storm of Project Titan hadden ze better WOW2 ontwikkeld.

Gewijzigd door MaartenL op 20-09-2016 om 21:07

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
World of Warcraft: Legion
Type:
Game
Releasedatum:
30-08-2016
Ontwikkelaar:
Blizzard Entertainment
Uitgever:
Activision Blizzard
Media:




Meer media